Mille Affetti Opera & Sacres Arias
Nowy, zarejestrowany w NFM, album sopranisty Bruno de Sá, Wrocławskiej Orkiestry Barokowej i Chóru NFM pod dyrekcją Jarosława Thiela wydany przez Warner Classics & Erato. Na płycie znalazły się arie na sopran i orkiestrę (w tym premiery fonograficzne) Luigiego Cherubiniego, Luigiego Caruso, Felicego Alessandriego, Franza Seydelmanna, Johanna Friedricha Reichardta, Niccolò Antonia Zingarellego i Wolfganga Amadeusa Mozarta.
Zgłębiając twórczość Mozarta i jemu współczesnych, sopranista Bruno de Sá przywołuje „mille affetti” – tysiąc emocji – i do tego katalogu utworów dodaje sześć premierowych nagrań arii Luigiego Cherubiniego, Luigiego Carusa, Felicego Alessandriego, Franza Seydelmanna, Johanna Friedricha Reichardta i Niccolò Antonia Zingarellego. W repertuarze złożonym z utworów sakralnych i świeckich dołączają do niego Wrocławska Orkiestra Barokowa, organista Marcin Szelest, Chór NFM i dyrygent Jarosław Thiel.
Na swoim debiutanckim, wydanym przez Erato albumie Roma Travestita Bruno de Sá skupił się na muzyce barokowej, co sprawiło, że „BBC Music Magazine” zachwycił się jego „nieskazitelnym legato, talentem do wykonywania oślniewających ornamentów, dramatycznych skoków o oktawę i stratosferycznych wzlotów ponad pięciolinię”. Teraz artysta wykorzystuje te predyspozycje w repertuarze epoki klasycyzmu. „Zdałem sobie sprawę, że to moment na zgłębianie różnych możliwości muzycznych” – mówi – „a ów okres naprawdę do mnie przemawia – emocjonalnie, muzycznie i technicznie. Jest tu kilka bardzo wirtuozowskich momentów, ale nigdy nie stanowiły one dla mnie problemu, ponieważ śpiewanie ich to wielka radość. Mam nadzieję, że ludzie to poczują i usłyszą”. Na zawartość albumu składa się Exsultate, jubilate W.A. Mozarta, fragmenty z oper Il Turco in Italia F. Seydelmanna oraz Andromeda J.F. Reichardta, Salve, Regina N.A.Zingarellego i inne utwory (wyboru repertuaru dokonał Yannis François).
Informacje ze strony wydawcy.